Европейските служители не искаха да правят нищо в сряда с докладите, че

...
Европейските служители не искаха да правят нищо в сряда с докладите, че
Коментари Харесай

В ЕС се дистанцират от информацията за взривовете на Северен поток

Европейските чиновници не желаеха да вършат нищо в сряда с отчетите, че проукраинска група е направила офанзивите против газопроводите " Северен поток " предходната година, написа " Политико ".

Тяхното обръщение: Не ни натоварвайте с тази информация и ние няма да я допираме.

Съвместно немско медийно следствие, оповестено във вторник вечерта, демонстрира, че украинци може да са забъркани в подводните експлозии в Балтийско море. " Ню Йорк Таймс " поддържа констатациите в личния си отчет, в който се споделя, че американски чиновници са прегледали сходна разследваща информация. Украинското държавно управление обаче отхвърли да е забъркано и отчетите не свързват директно Киев със саботажа.

Твърденията, в случай че са правилни, биха могли да навредят на публичната подкрепа за неотстъпчивата подкрепа на Европа за Украйна - изключително в Германия, която проверява детонацията дружно с Швеция и Дания. Но чиновниците резервираха опцията на една ръка разстояние.

" Бих се поколебал да дам явен разбор ", сподели немският министър на отбраната Борис Писториус, пристигайки на среща на министрите на защитата на Европейски Съюз в Стокхолм. " Предпочитам да изчакам да видя, дали може да се докаже или не. "

Това отвращение беше повсеместно в сряда. Дори тези с разнообразни възгледи за войната или от разнообразни райони се съгласиха: прекомерно рано е и историята е прекомерно неразбираема, с цел да се вършат каквито и да било изводи.

" Нямам никакви обстоятелства ", сподели финландският министър на отбраната Анти Кайконен, също говорейки при идването си в Стокхолм. " Важно е да проведем доста положително следствие за това и да получим обстоятелствата - колкото по-скоро По-добре. "

Експлозиите през предишния септември направиха дупки както в тръбопроводите " Северен поток 1 ", по този начин и в един от двата тръбопровода " Северен поток 2 ", които са издигнати за транспорт на съветски природен газ до Германия.

Въпреки че точната причина за септемврийските детонации към момента не е известна, необятно се счита, че щетите са породени от умишлена офанзива. Русия упрекна Запада за детонациите и прикани Съвета за сигурност на Организация на обединените нации да организира без значение следствие.

Украйна издаде безапелационен отвод. " Това не е наше деяние ", сподели украинският министър на отбраната Олексий Резников в Стокхолм в сряда.

И въпреки всичко, макар изказванията за украинско присъединяване в новите отчети, американски чиновници, представени от " Ню Йорк Таймс ", показаха, че не виждат доказателства украинският президент Володимир Зеленски или неговите висши помощници да са забъркани в интервенцията. Вестникът обаче сподели, че същите длъжностни лица оставят отворена опцията интервенцията да е била осъществена без позволения.

Попитан дали Съединени американски щати са споделили разследващата информация, разказана в детайли в материала на " Ню Йорк Таймс ", със съдружници от НАТО, високопоставен европейски дипломат коментира, че те " не са видели информация, сочеща в тази посока ".

Няколко други чиновници, също поискали анонимност, прибавиха, че Съединени американски щати може просто да не са споделили информацията с Европа. Някои спекулираха, че немски източници може да са спуснали информация на американците.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предложи малко повече в сряда сутринта в Стокхолм.

" Това, което знаем, е, че е имало офанзива против тръбопроводите " Северен поток ", акт на бойкот, само че не успяхме да определим кой стои зад " офанзивата, сподели той. " В момента текат национални следствия и считам, че е вярно да изчакаме, до момента в който те приключат, преди да кажем освен това ".

Коментарът му повтори първичната реакция на висшия посланик на ЕС Жозеп Борел, който във вторник вечерта сподели пред " Политико "  че " следствията на точните условия към момента не престават в Швеция, Дания и Германия ", добавяйки, че " до момента в който следствията не престават, не можем да създадем дефинитивно умозаключение. "

Междувременно някои от най-гласните поддръжници на Киев омаловажават казуса.

" Доказани ли са тези обвинявания? Мисля, че украински публични лица направиха някои мнения ", сподели латвийският външен министър Едгарс Ринкевичс в текстово известие в сряда сутринта.

" Във всеки случай ", добави той, " това не би трябвало да окаже никакво въздействие върху връзките ни с Украйна, до момента не съм чул никакво безпокойствие от моите сътрудници ".

Когато новината излезе във вторник, много основани в Брюксел дипломати, макар че отхвърлиха коментар, изглеждаха сюрпризирани. Длъжностни лица в европейските столици започват да правят оценка вероятните политически вреди.

Някои побързаха да отрекат каквото и да е влияние: " Не, не мисля, че това би навредило на доверието сред Украйна и Европа ", сподели почитан чиновник на европейската защита, който изиска да остане неизвестен заради деликатния темперамент на тематиката.

На въпроса дали се тормози, че историята може да повлияе на поддръжката на Европейски Съюз за Украйна, Резников отговори: " Не се тормозя ".

Други подчертаха последствията, които сходни изказвания биха могли да имат в Германия - директната дестинация за газа от тръбопроводите, където хората се опасяваха от енергийна рецесия през зимата - и нуждата да се заобикаля да попадат в ръцете на Кремъл.

" Изглежда не трансформира настроението, не - само че Берлин е въпросителна ", сподели посланик от Европейски Съюз, който работи по досието на отбраната и също приказва при изискване за анонимност.

Високопоставен посланик от Европейски Съюз също предизвести " против заплахата да попаднем в клопката на съветските разкази ".

Докладите за бомба не изключват опцията саботажът на тръбопровода да е подправен байрак за очерняне на Украйна.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР